A legjobb eszközök a babához - Pelenkázás

Amikor terhes voltam, mindenki elhalmozott jobbnál jobb (és rosszabbnál rosszabb) tanácsokkal. Rengeteg tanácsot kaptam a 15-20 évvel ezelőtti gyermekápolási és gyermekellátási módszerekről és sok mai anyuka is segített a hasznos ötleteivel, tapasztalataival.  De valljuk be, hogy a 'minden gyerek más' szlogen nem csak a hasfájásra és a napi ritmusra értendő, hanem arra is, hogy milyen eszközöket fogad el a pici ... meg az anyuka. Így kemény 3 hónap tapasztalattal a hátam mögött felsorolom, hogy nekünk mik jöttek be.


 Higiénia

1. Nedves törlőkendő

Valóban a folyó víz lenne a legjobb megoldás a baba popsijának tisztítására, de több okból is a törlőkendős tisztítást választottam a pelenkázásokhoz. Az egyik az, hogy nálunk kivitelezhetetlen anélkül, hogy a baba megfázna, valamint azért is, mert egészségesebbnek gondolom a törlőkendőt, mint a csapvizet. Most valószínűleg mindenki felhördül, hogy 'de hát a törlőkendő mennyi vegyszert tartalmaz' és hasonlók, de én úgy ítélem meg, hogy sokkal jobbat teszek a törlőkendővel, mint a sima csapvízzel.  A csapvízben rengeteg baktérium, vegyszer található, amit sok felnőtt szervezete sem tud tolerálni (pl. kiszárad a kéz), nem hogy az én 3 hónapos leánykám feneke! Elegendő, ha napjában egyszer a teljes kis testét megfürösztöm benne. Viszont a nedves törlőkendő a gyártás során olyan minőségügyi és egészségügyi ellenőrzéseken megy keresztül, hogy sokkal megnyugtatóbb számomra ezzel tisztítani a bébipopót.

Tehát, amit használunk:

- JOHNSON’S® Baby Skincare ápoló törlőkendő

Nagyon jó, hatékonyan szedi le a kakit, az újszülött által ürített magzatszurkot is! Nálunk nem okozott irritációt, de azért néha elég piros lesz a baba bőre, így minden alkalommal olajjal átitatott vattával is áttörlöm. Az olaj ráadásul a maradék kakit - ha egyáltalán maradt - is leszedi. Hátránya csupán az, hogy akadnak nem helyesen egymásba fektetett kendők, így egy kendő kihúzásakor olykor kijön vagy 10 darab. A másik hátránya, hogy a babakakinak a szagát már ennek az illatával kötöttem össze, így bármilyen finom púderes az illata, nekem az igen durva bébikaki jut róla eszembe... de ez nem a termék hibája. :)
Bár az egész test áttörlésére is ajánlják, én a pirosodás miatt nem
                                                      használom más testrészre.

- NEOGRANORMON törlőkendő

Szintén szuper! Ettől nem pirosodik ki a popsi bőre nálunk, és ezt használom a leánykám kezeinek napközbeni tisztítására is. A lapok - eddig még - rendben voltak összelapolva, nagyon jó illata van és teljesen meg vagyunk vele elégedve. Azt vettem észre, hogy valahogy jobban tisztít, mint a fenti termék, bár lehet, hogy ez csak az elfogultság miatt érzem így. Ezt használjuk akkor is, ha esetleg kezdődő pelenkakiütést fedezek fel vagy kicsit keményebb volt a kaki és kipirosodik a feneke mert szépen hámosít. Nagyon szeretjük ezt a törlőkendőt!





- HUGGIES törlőkendő

Ez egy igen univerzális törlőkendő. Azon felül, hogy a babám bőre nagyon-nagyon szereti, - szinte minden testrészét át tudom törölni anélkül, hogy kipirosodna - az anyu bőre is nagyon szereti. :) Nagyon finom illata van, pont annyira nedves, amennyire kell és sokáig megőrzi a nedvességét, ha véletlenül nyitva hagynánk. A legjobb kiszerelés-ár-érték arány, amivel eddig találkoztam, pláne úgy, ha DM pontokkal vásárolod. :) Egy pakkban 3 csomag 64 db-os törlőkendő van. Mivel olcsó és jó, ezért a portalanítást is ezzel végzem. 3 lapocska elegendő 2 szekrénysorra!

Egyenlőre maradtunk a jól bevált patikai gyermekkenőcsnél. Jól kenhető, szereti a baba bőre, csak számomra rettentően büdös. Valószínűleg a benne lévő csukamájolaj miatt. Lemosni is komoly művelet, mert nagyon ragaszkodik a bőrhöz. 




- ROSSMANN BABYDREAM popsikrém

Ajándékba kaptuk. Az elején kicsit ódzkodtam tőle, a mai napig nem tudom, hogy miért. Az utazótáskánkban tartottam, mondván legvégső esetben jó lesz. Aztán egyszer vidékre mentünk és nem volt nálunk más (a fenti krém), csak ez, és mivel kaki után kötelező jelleggel mindig bekenem lánykám popsiját, hát bekentem. Abszolút nem kellett volna tartanom ettől a krémtől!!! nem okozott irritációt, jól kenhető, és annyira jót tett a baba bőrének, hogy a kezdődő pelenkakiütéseket is eltüntette egyik napról a másikra. (!!!) Bármennyire kiváló termék számunkra, azért még a fenti patikai kenőcsöt használjuk. De szigorúan az én makacsságom miatt. :)

4. Olaj

A törlőkendős tisztítás után áttörlöm a baba fenekét még olajjal átitatott vattakoronggal. Ez az olaj először a patikából hozott napraforgóolaj volt, ami A vitaminnal van dúsítva. Miután ez elfogyott, a védőnőm javaslatára sima olívaolajjal (kiváló minőségű!!!) törlöm meg. A vattakorong pedig nem is korong, inkább téglalap ... nagy téglalap. :) Tesco-ban lehet beszerezni, My Baby's - large wool pads néven fut.







3. Pelenka

Szerintem, ha az ember megtalál egy jó pelenkát, az már majdnem fél siker. Nem kell parázni, hogy mikor fog ereszteni, hogy milyen meglepetéssel találkozunk, ha kivesszük a gyereket az ágyból, stb. Éppen ezért érdemes beszerezni különböző márkájú próbacsomagokat, így nem kell egy egész csomaggal megvenni ahhoz, hogy megtudd, nektek melyik lesz a legmegfelelőbb. Persze, ha szövetkezel hasonló cipőben járó anyukákkal, akkor talán jobban is kijöttök anyagilag, ha együtt vesztek néhány kisebb csomag pelust a próba kedvéért. Ami pedig esetleg mégis megmaradna, azt nagy-nagy szeretettel fogadja a védőnőd, a gyermekorvosod vagy bármelyik kórház csecsemős osztálya. :)


Miután megszületett a leánykánk, újszülött pelenkát (innen) használtunk. Annyit nyúlik, amennyit kell, annyira szoros, amennyire kell, tökéletes a tépőzár és a 'belevalók' egyszer sem folytak ki ... legalább is 3-4 óránkénti cserélés esetén. Aranyos víziló mintás, bár a minta sokak szerint nem lényeges, viszont szívet melengető, ha ránézel az édes kis babádra, aki egy ilyen édes kis pelusba van belecsomagolva. :)





Aztán következett a Tesco Newborn 1-es pelenkája. Ezzel sem volt különösebb probléma, kivéve az, hogy olykor-olykor a gumírozás mellett bizony kifolyt a 'cucc'. Összességében teljesen rendben van.






A Huggies Newborn 2-es pelusa volt eddig a világbajnok számomra. A babám jól érezte magát benne, pisi-kaki benne maradt és nagyon kellemes volt a tapintása. Annak ellenére, hogy mennyire vékony, nagy a nedvszívó képessége és cuki Micimackó figura van rajta.


Bárki ócsárolná a Tesco színes termékeket, ne tegye! Úgy, ahogy a newborn pelus, ez a pelus is hibátlan minőségű, és ráadásul jobb is a fent említett társánál, mert egyszer sem szivárgott belőle semmi! A newborn állatfigurái közül a majmot ábrázolja a díszítése, de nem sárga, hanem zöld csíkon.






Ezt még csak mostanában kezdjük használni, de valószínűleg ez is hibátlan lesz. A múltkor elfogyott a 2-es méretű pelenka és csak ez a 3-as méretű volt itthon. Annyira nagy volt a leánykámra, hogy át kellett lapolni a tépőzárat, óriási volt a lábacskájánál is, féltem is, hogy nem fogja megtartani a végtermékeket. És láss csodát, minden benne maradt, pedig termelt rendesen a kicsi Kugli! :)





Bármennyire is imádjuk a Huggies termékeket, ebben sajnos csalódnunk kellett. Szinte mindig szivárgott a pisi, vagy a combgumírozásnál, vagy a derekán. Bár az van ráírva, hogy 12 órán át szárazon tartja a babát, mi - természetesen - meg se próbáltuk. 4 óráig sem volt képes szárazon tartani a babát ... és a környezetét. Próbáltam meggyőzni magamat arról, hogy biztosan én tettem fél rosszul a pelust és azért elhasználtuk a megapakk felét ... meg 5 lepedőt és kétszer ennyi rugdalózót. Ez nálunk nagyon
 megbukott, bármennyire is jó volt a Newborn pelenkája, a 3-as méret abszolút kuka. A kakit viszont tökéletesen megtartja, bármilyen állagú is legyen.




A mostani nagy kedvenc az ALDI áruházban kapható MYLOVE pelenka. Mindent bent tart, nem szoros, pont jó! 2600 Ft egy csomag és 56 db pelenka van benne. Nagyon okosan és praktikusan tervezték meg a pelenkát díszítő figurát: egy boldog majmocska van rajta, amit szemből ábrázolnak a pelenka elején és a hátát látjuk a pelenka hátoldalán. Ez nekem nagyon praktikus volt, mert így félálomban is tudom, hogy melyik az eleje. :)